Евгени Ахмадза, .  Важното във всяка история е не само нейният

...
Евгени Ахмадза, .  Важното във всяка история е не само нейният
Коментари Харесай

Как се превъртат 3 млрд. лв. за руската тръба в България през ара...

Евгени Ахмадза,. 

 

Важното във всяка история е освен нейният край. Хубав или неприятен, той зависи от стъпките, които водят към него - какво, по какъв начин, кои са главните лица, кой дава парите и какви са следствията. " Турски поток " е същинска история за завладяването на българската енергетика. Резултатът от нея е явен - Украйна е газово заобиколена и в края на тази година през границите изцяло ще спре да се придвижва съветски газ, оставайки тръбата през България главното и най-голямо трасе за доставки до Европа.

 

От дистанцията на времето се вижда, че проектът за заобикалянето на украинската газопреносна мрежа предначертава съветската инвазия в Украйна, само че въпросът с главните настоящи лица и финансирането до момента бяха противоречиви. Голяма част от детайлите за това по какъв начин се е случило всичко обаче към този момент са налице с помощта на разкодирани документи от българската онлайн общественост от специалисти по киберсигурност и битка с дезинформацията " Елфите ". Те са от кореспонденцията на Евгений Зобнин - асистент на съветския политик Александър Бабаков.

На процедура планът би бил неосъществим без съдействието на българската страна, която го показва като продължение на " Балкански поток ", а не като главен геостратегически детайл на съветската външна политика. А финансирането в последна сметка е обезпечено от Газпромбанк през кипърски офшорки.

 
Всичко стартира с обладаването на саудитския консорциум " Аркад " от руснаците, откакто първият е класиран преди всичко в търга за тръбата с офертна цена 2.1 милиарда лева, а обвързваното с " Газпром " обединяване " Газово развиване и уголемение в България " остава второ с 3.13 милиарда лева В съветския консорциум 50% дял има люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", през която точно е и съветската връзка - нейни притежатели са две дъщерни компании на " Тръбна металургична компания " (ТМК) - TMK Holding и TMK Steel Holding.

.

Снимка: Капитал

И точно ТМК е главен инструмент за по-нататъшното финансиране на плана за няколко милиарда, макар че на процедура губи търга. Компанията играе основна роля в прехвърлянето на капитали от съветските финансови институции към градежа на газопровода, откакто Русия употребява сложна скица през финансиращо сдружение и офшорки.

 

В последна сметка обаче държавната " Булгартрансгаз " би трябвало да изплати отпуснатите заеми.

 

Стъпка по стъпка
 

Победата на арабското обединяване, наподобява, изненадва даже руснаците по време на " проформа " търга от 2019 година, защото те сами го посочват в лийковете. Според изтеклите документи и съдейки по плана, газопроводът би трябвало да бъде пуснат в употреба допустимо най-бързо - съгласно Пътната карта от 2017 година това би трябвало да се случи още в края на 2019 година Руската страна има интерес фактически планът да се случи оптимално бързо, като това би било доста по-лесно, в случай че точно те са строителят, а не поканените от страна на Бойко Борисов саудитци.

Именно затова е подписана договорка, в която взе участие и съветският президент Владимир Путин, по време на негово посещаване в Саудитска Арабия. Според нея против 77 млн. евро (85 млн. $ към оня момент) контролът върху плана е трансфериран от Рияд към Москва. В резултат " Аркад " стартира да се ръководи от съветски представители и бързо подписва контракти за стотици милиони с съветски компании, в това число упоменатата към този момент " Комплишънс дивелъпмънт ".

Смяната на контрола върху " Аркад " в детайли е разказана в разкодираните от българските елфи документи, където в една от сводките се загатва, че е " завършила договорката за прекачване на контрола върху плана на (дружеството - бел. ред.) Polarson, чиито представители бяха назначени на основни позиции в " Аркад " и получиха публични пълномощия ".

 

Дружеството Polarson (или " Поларсон инвестмънт систем лимитед " ) за първи път се появява в българското пространство точно от изтеклите документи на Зобнин , като съдейки по разчертаните схеми от руснаците, е и отговорник за финансите на завладения саудитски консорциум у нас.

 

.

Снимка: Капитал

На българска земя Polarson е обвързвано със " Синтера инвестмънт систем ", което на собствен ред е обвързвано с голям брой кипърски офшорни компании като " Лорейн инвестмънтс лимитед ", което има дяловете му към днешна дата. Пътят на кипърските сдружения и техните капитали минава през трети сдружения или сметки в Газпромбанк, която в доста от документите участва като съществена движеща финансова мощ на плана. Това е нормалната скица, през която се финансират газови планове на Кремъл.

Важен факт е, че Polarson е обвързвано съгласно съветските регистри с локалното сдружение " Покровка 40 ", което работи като касичка за разнообразни компании и е обвързвано директно като притежател на съветския тръст ТМК, който създава тръбите за газопровода в България. Любопитно е, че адресът на централата ТМК в Русия е точно на улица " Покровка " №40 в Москва.

 

Според разчертаната скица в имейлите на Евгений Зобнин посоката на развиване на плана е, общо взето, следната: парите са дадени от банката на " Газпром ", разпределени в кипърски офшорки, които оттова стигат до консорциум " Аркад " и посредством тях се строи " Турски поток ". Като заемите са дадени на " Поларсон ", а то дава на собствен ред заеми на офшорките и/или непосредствено на " Аркад ".

 

Финансиране по конец
 

В началото на плана България заплаща през " Булгартрансгаз " 250 млн. лева задатък, а останалата сума - към 2 милиарда лева съгласно подписания с " Аркад " контракт, е покрита от руснаците против годишна рента 4.1% и период на погашение 10 години.

 

Към края на 2023 г България към момента дължи над 300 млн. лева, като за предварителното погасяването на част от сумата " Булгартрансгаз " изтегли и огромен банков заем, който е при по-добри лихви от тези, които са по контракт с " Аркад ".

Един от най-големите проблеми с плана е в неналичието на финансова доходност за страната. На процедура " Турски поток " не доставя газ до България и генерира единствено доходи от директни такси, които заплаща " Газпром ". Но има и огромни експлоатационните разноски 131.4 млн. лева на година (по цени от 2019 г.), които още веднъж би трябвало да бъдат плащани от българската страна.

 

От документите обаче ясно се вижда, че оповестената цена 2.1 милиарда лева е била нереалистична и руснаците начисляват други разноски от близо 400 млн. евро. (800 млн. лева) към плана. Има доктрина, че по този метод се изплащат суми, които руснаците си търсят от активите и градежа на " Южен поток ".

 

Междувременно, наподобява с цел да си подсигури преноса и по време на войната, а и с цел да е несъмнено, че ще си вземе парите, през 2021 година " Газпром " заплати предварително съвсем 700 млн. лева директни такси на " Булгартрансгаз ". Голяма част от тези средства се върнаха назад в съветската компания под формата на погасени отговорности по градежа на газопровода от страна на българското сдружение.

От изтеклите документи и съществуването на " Поларсон " като финансово разпределително сдружение е видно, че Кремъл разчертава напълно схемата още преди да влезе в България и да построи газопровода. С ясното схващане, че София би трябвало да отговори на всяка стъпка и в случай че не го направи, даже я чакат неустойки.

Въпреки че се употребява " Аркад " като фасада, България на процедура заплаща на Русия за газов план, който ще се употребява единствено от съветски сдружения.

 

От оповестените финансови доклади за 2019 година в Търговския указател се вижда, че 90% от разноските на " Аркад енджиниъринг енд констракшън " (296 от общо 328 млн. лева.), което е главната компания в консорциум Arkad, са за покупката на тръбите от сдружението, което са победили в търга - съветското " Комплишънс дивелъпмънт С.а р.л. - клон България ". От докладите се вижда още по какъв начин саудитците безусловно се отдръпват и сдружението действително стартира да се ръководи от съветския жител Николай Илющенко. От пълномощното се схваща, че саудитците изцяло са трансферирали активността на компанията в ръцете на Илющенко, като са му разрешили да подписва " всевъзможни контракти ", " да има цялостна власт над всевъзможни банкови сметки ", както и " да договаря и подписва контракти за заем или други контракти, за разпределяне на финансиране, както и обвързваните обезпечения и други контракти, в размер до 400 млн. евро "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР